måndag 10 februari 2014

USA:s, Canadas, Sveriges & Rysslands första formationer

Idag gjorde många landslag sina första isträningar sedan ankomsten till Sotji. Vi ska komma ihåg att det är, just det, lagens första träningar och vi ska därför räkna med att förändringar kommer ske, kanske från dag till dag. Noterbart, tycker jag är, att nästan alla lag tränade med renodlade offensiva kedjor, inte så mycket ''defensivt starka'', i de lägre kedjorna. Men det är som sagt första träningen och man vill se vilka som passar med vilka, så mer defensiva formationer tror jag vi kommer få se mer av ju längre turneringen lider. Idag gjordes bara ett smakprov.
Hur som helst så kommer vi garanterat få se ändringar i formationer så småningom.

USA:

James van Riemsdyk - Joe Pavelski - Phil Kessel
Zach Parise - David Backes - T.J. Oshie
Patrick Kane - Ryan Kesler - Dustin Brown
Max Pacioretty - Paul Stastny - Ryan Callahan
Derek Stepan, Blake Wheeler

Ryan Suter - Cam Fowler
Ryan McDonagh - John Carlson
Kevin Shattenkirk - Paul Martin
Brooks Orpik - Justin Faulk

Kommentar: USA:s kedjor har varit lite svåra att förutse, tycker jag. Tittar man på kedjorna så är många relativt jämna och vilken som är förstakedjan tycker jag vi håller osagt. Att Kane, Parise och Kessel alla spelar i varsin kedja trodde jag inte. Det tror jag också kommer ändras då jag anser att dessa tre ska ha mycket speltid. Men att Kessel ska spela med van Riemsdyk är förståeligt, detsamma med Backes och Oshie. Kanske byter man plats på Brown och Parise senare för att låta Brown, Backes, Oshie gå som en tuff tredjekedja. Vem vet. Men kedjorna ser helt klart spännande ut. 

Ryssland:

Alex Ovechkin - Evgeni Malkin - Alexander Semin
Vladimir Tarasenko - Artem Anisimov - Nikolai Kulemin
Alexander Radulov - Aleksandr Svitov - Ilya Kovalchuk
Alexander Popov - Alexei Tereschenko - Viktor Tikhonov
Valeri Nichushkin, Pavel Datsyuk som vilade från träningen, tros ta Svitovs plats mellan Radulov och Kovalchuk.

Anton Belov - Nikita Nikitin
Alexei Emelin - Evgeni Medvedev
Andrei Markov - Slava Voynov
Ilya Nikulin - Fedor Tyutin
Kommentar: Har dålig koll på KHL-spelarna, men de 3 första kedjorna ser självklart väldigt starka ut. Frågan är hur defensiven blir i de kedjorna. Vi har tunga stora backar, men även rörlighet och offensiv finess i Markov och Voynov. Om dom två ska spela ihop är en bra fråga, jag skulle nog ha splittat dom. Dom två lär alla fall få spela en hel del powerplay, förmodligen tillsammans med en forward på backplats. I Ryssland finns offensiv så det räcker och blir över.
Sverige:

Daniel Sedin - Nicklas Bäckström - Loui Eriksson
Gabriel Landeskog - Henrik Zetterberg - Alexander Steen
Gustav Nyquist - Patrik Berglund - Daniel Alfredsson
Carl Hagelin - Markus Kruger - Jimmie Ericsson
Markus Johansson, Jakob Silfverberg

Oliver Ekman-Larsson - Erik Karlsson
Niklas Kronwall - Jonathan Ericsson
Johnny Oduya - Niklas Hjalmarsson
Henrik Tallinder - Alexander Edler

Kommentar: Ganska väntade kedjor. Landeskog hade passat bättre i en tredjekedja för att skapa energi, enligt mig, men samtidigt kan man inte sätta honom där med den poängproduktion han har haft den senaste tiden. Jimmie Ericsson fick en plats i 4:e kedjan framför Silfverberg och Johansson, vilket jag tycker är rätt när det gäller att hålla tätt bakåt. Mot Österrike får Mårts gärna ge Silfverberg eller Johansson chansen.
Backparen går inte att klaga på, så länge Edler och Tallinder håller till på läktaren. Edler har visserligen en hög topp, men den här säsongen har inte den sidan visat många levnadstecken. 

Canada:

Chris Kunitz - Sidney Crosby - Jeff Carter
Patrick Sharp - Jonathan Toews - Rick Nash
Patrick Marleau - Ryan Getzlaf - Corey Perry
Jamie Benn - John Tavares - Patrice Bergeron
Matt Duchene, Martin St Louis

Duncan Keith - Shea Weber
Marc Eduardo Vlasic - Drew Doughty
Jay Bouwmeester - Alex Pietrangelo
Dan Hamhuis - PK Subban

Man ska ha tränat powerplay med dessa formationer:
Kunitz - Crosby -Tavares
Weber - Doughty/Subban

Perry - Getzlaf - Duchene/St Louis
Sharp - Keith 

Kommentar: Först sades Tavares spela på vänsterkanten med Getzlaf och Perry istället för Marleau. Sedan sa man att Tavares kommer centra en fjärdekedja mellan Benn och Bergeron. Som sagt, det var första träningen, så vi får se vart de hela slutar. En Tavares i en 4:e kedja är inget jag tror på när det vankas slutspel. Då tror jag absolut att vi ser Bergeron som en shutdown center, gärna med tuffe Benn på en kant. Övrigt så ser kedjorna bra ut. Som jag ville får Crosby och Kunitz en sniper brevid sig. Det verkar som att Stamkos skulle spelat där eftersom Carter är i princip samma spelartyp. Coach Babcock sa också skämtsamt att Carter är i den kedjan för att skjuta och om han passar tillbaka till Crosby kommer han petas därifrån. Det blir intressant att se om man får till kemin, det är ju en hel del press på den kedjan att prestera poäng. Jag gissar därför på att vi får se olika spelare prövas med Chris och Sid innan turneringen är över.

Vilka är laddade för OS-hockey?!
/ @nhlsnack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar