måndag 3 februari 2014

Forwards med utgående kontrakt

Ja, nu kommer då slutligen mina tankar om intressanta forwards som blir unrestricted free agents efter säsongen. Som ni vet har jag ju redan skrivit om målvakter och backar med utgående kontrakt.
Notera att det är lönetaksträffen, inte årets lön, som står intill spelarens namn.

Matt Moulson, 30, Buffalo | 3,133,333 $

Tavares gamla kedjekompis skeppades till Buffalo mot Vanek i början på den här säsongen. Troligen ville inte Moulson förlänga med Islanders och därför ville man ha något i utbyte istället för att släppa han gratis efter säsongen. Moulson har inte uteslutit en förlängning hos Buffalo, men varför han skulle vilja stanna där nu när han passerat 30 år, är en bra fråga. Det mest troliga är att han trejdas innan säsongens slut då han är en eftertraktad spelare som Buffalo kan få bra betalt för. Han har 3 säsonger med över 30 mål i Islanders organisation, så en målskytt är han. Ottawa, Vancouver och Pittsburgh har uttryckt ett intresse för att plocka in honom. Så mitt tips är som sagt att han trejdas innan säsongens slut.

Mike Cammalleri, 31, Calgary | 6,000,000 $

Calgary är i en ombyggnation och att Cammalleri skulle vilja stanna i Calgary, under den, känns inte så troligt. Han har förmodligen inte alltför många år kvar i NHL och jag tror han efter säsongen kommer överväga sina val på marknaden för att hitta den bästa contendern för Stanley Cup. Calgary lär dock försöka trejda honom redan den här säsongen och kommer han till ett lag han tror på, ja då kanske han inte väntar ut sin UFA status ändå. En Cammalleri med Crosby hade varit intressant att se, men då måste han verkligen ta en låg lön. Nej, någonstans bör han bli skeppad till redan i år och vart blir väldigt intressant att se.

Marian Gaborik, 31, Columbus | 7,500,000 $

Här har vi en intressant situation minsann. Vill Columbus förlänga med den evigt så skadedrabbade Gaborik? Man har ju klarat sig rätt bra utan honom den här säsongen. Jag tror inte man är beredd att binda upp över 7 miljoner på honom i ett antal år, så om han vill stanna får han nog sänka lönen en del. Columbus har redan Horton som är en stark målskytt och han är också en skadedrabbad sådan. Vågar man ha kvar en skadedrabbad Gaborik också? Troligast, skulle jag säga, är att han prövar marknaden. Han lär inte ha brist på alternativ och samtidigt lär han kunna behålla sin höga lön där. Problemet för Blue Jackets är att hans höga lön gör honom ganska svår att trejda, så utbytet för honom lär inte vara jätteimponerande. Han har även en NTC i sitt kontrakt, vilket betyder att han bara kan bli trejdad om han väljer att upphäva den klausulen. Så vill man trejda honom måste man hitta ett lag som han vill gå till. Har man chans på slutspel så är det nog inte så stor chans att man skeppar honom, om man inte får nåt välbehövligt tillbaka. Men en förlängning efter den här säsongen ser inte rätt ut i mina ögon.

Paul Stastny, 28, Colorado | 6,600,000 $

Stastnys framtid i Colorado har varit osäker under en lång tid. Med Duchene och O'Reilly som spelar center, utan problem, har Colorado ett överflöd på toppkedja centrar. Det har ju inte varit ett problem direkt, men nu när Nathan MacKinnon har kommit in i laget och gjort succé så ser jag ingen plats för Stastny. Vi är många som gått och väntat på en trejd där Stastny skickas i utbyte mot en back, men det har aldrig blivit av. Stastny är en bra hockeyspelare, 39 poäng på 49 matcher den här säsongen, men backsidan behöver förstärkas och på forwardssidan måste man släppa upp framtiden. En MacKinnon i en tredjekedja är inte acceptabelt, enligt mig. Skadesituationen bland Colorados forwards har löst det här problemet tillfälligt, men förutsatt att alla är friska så blir det just nu fel. Ryan O'Reilly blir RFA efter säsongen och om man trejdar honom så har jag väl lite förståelse om Stastny får förlängt, men då måste han, Duchene eller MacKinnon, hålla till på en kant och det ska ingen av dom göra enligt mig. Så jag skulle bli väldigt förvånad om Stastny förlänger, samtidigt som dessa andra centrar också blir kvar.

Ales Hemsky, 30, Edmonton | 5,000,000 $

Lite samma story som med Stastny. Har ryktats bort under en lång tid då han har varit lite ''överflödig''. Hemsky håller mestadels till i en tredjekedja i Edmonton och det är inte optimalt. Hans produktion har inte varit tillräcklig dom senaste säsongerna i Oilers och därav trejdspekulationerna. Så att han skulle bestämma sig för att skriva på ännu en förlängning med Oilers känns väldigt ologiskt, även här. Frågan är hur mycket Oilers kan få i utbyte för honom, men något är ju alltid bättre än inget. Man bör absolut kunna få en hyfsad backprospect för honom, om man behåller en del av hans lön. En Hemsky med Malkin i Pens? Eller med Spezza i Sens?  Pittsburgh och Ottawa är två lag som visat intresse för honom. Jag är ganska säker på att en trejd kommer ske den här säsongen, men vart återstår att se.

Thomas Vanek, 30, NY Islanders | 5,750,000 $

Den ofta så trovärdiga Arthur Staple gick idag ut med att Thomas Vanek nobbat ett flerårskontrakt hos Islanders. Islanders ligger tyvärr pyrt till, igen, inför trading deadline och att man skeppar honom nu känns väldigt troligt då utbytet kan bli trevligt för Islanders. Dock så måste nog även Islanders behålla en del av hans lön (Buffalo betalar nästan 20 % av hans lönetaksträff) för att få ett flertal lag intresserade. Det starkaste ryktet har varit att han vill till Minnesota, då hans fru kommer därifrån och dom har även ett hus där. Minnesota har det dock trångt under lönetaket och skulle behöva dumpa en del av Heatleys lön för att kunna ta in en del av Vaneks lön. Det finns i och för sig många andra intresserade lag just nu, så Islanders behöver inte känna något krav på att skicka honom till just Wild.
Jag tror Vanek blir trejdad men jag tror inte det blir till Minnesota. Vart de blir, väntar vi med spänning på.

Milan Michalek, 29, Ottawa | 4,333,333 $

Redan i december ska Ottawa ha meddelat övriga NHL-klubbar om att Michalek fanns tillgänglig för en trejd. Man har visat intresse för andra forwards som är tillgängliga för en trejd så en framtid för Michalek i Ottawa låter inte trolig. Michalek har en hög högstanivå men också en låg lägstanivå. 2011-2012 gjorde han 60 poäng på 77 matcher medan han den här säsongen har 22 poäng på 50 matcher. Han är dessutom -23 i plus/minus-statistiken denna säsong.
Så Ottawa verkar alltså vilja ha en förändring i en av sina toppkedjor. Frågan är om man vid deadline har gett upp slutspelsplatsen och dumpar honom eller om man behåller honom för ett eventuellt slutspel. Man verkar försöka få in Moulson eller Hemsky för att kunna skeppa Michalek, för att på så sätt få något i utbyte för honom. Frågan är om man vill skeppa honom till en slutspelskonkurrent? Det lär inte va aktuellt att skicka honom till Buffalo eller Edmonton. Phoenix hade varit intressant att se honom i, med sin bror Zbynek.
Nej, jag tror ändå han blir kvar i Ottawa säsongen ut.

Andra noterbara:


Teemu Selanne, 43, Anaheim | 2,000,000 $
Jo, Selanne har ju sagt att det är hans sista år, tråkigt nog. Men jag ropar inte hejdå än. Ducks har ett slagkraftigt lag, så når man en bit i slutspelet i år så är det inte omöjligt att han vill göra en säsong till. En Stanley Cup är ju ändå en Stanley Cup.

Jarome Iginla, 36, Boston | 1,800,000 $
Inte hört något här, men Iginla lär väl fortsätta någon säsong till? Jo, det tror jag. En förlängning i Bruins är inte heller omöjlig då han har haft en hyfsad säsong. Förlängning hos Bruins blir min gissning.

Linus Omark, 26, Buffalo | 600,000 $
Många menar ju att det är sista chansen i Sabres nu och det tror jag också, om han inte accepterar ett tvåvägskontrakt kommande säsong. Än så länge har han inte presterat i Sabres och tiden börjar rinna ut... Nej, jag tror Omark vänder hem, eller till Ryssland, efter den här säsongen.

Daniel Alfredsson, 41, Detroit | 3,500,000 $
Man kan fundera hur Daniels ego har tagit att han fått en del speltid i Detroits tredjekedja. Vill han lägga av på topp som Lidas (inte samma topp som Lidas, såklart) så är det nog dags nu. I OS kan det bli en del bänk för honom också. Men jag tror ändå Affe kör en säsong till, om inte Detroit vinner Stanley Cup den här säsongen. Då garanterar jag nästan att han lägger skridskorna på hyllan. Vem skulle inte vilja avsluta karriären så?

Mikael Samuelsson, 37, Detroit | 3,000,000 $
Micke känns väldigt nära en pension då hans kropp uppenbarligen sagt ifrån ett bra tag nu. Blir det en sista säsong i Sverige? Nej, det tror jag inte. Han befinner sig nu i AHL och det här blir nog hans sista säsong.

Dany Heatley, 33, Minnesota | 7,500,000 $ 
Ottawa har ju faktiskt uttryckt intresse för sin gamla målskytt. Den, just nu, ruggigt överbetalde Heatley har mestadels hållit till i 4:e kedjan, men har p.g.a Wilds skador fått en del tid i toppkedjorna nu. Nytt kontrakt med Minnesota är nog ganska uteslutet, men att han blir kvar i NHL tror jag. Dock med en brutal lönesänkning.

Jaromir Jagr, 41, New Jersey | 2,000,000 $
Ligger Devils pyrt till vid deadline lär Jagr skeppas till ett lag med chans på Stanley Cup. Är det här hans sista år? Han hintade om det inför säsongen, men vilken säsong han har haft. Inte omöjligt att det blir en till, då han uppenbarligen har kul där ute. Förlänger han med Devils, där han fått en stor roll som han ville, eller vill han hitta en ''riktig'' contender nu?

Ryan Callahan, 28, NY Rangers | 4,275,000 $
Rangers och Callahan är inte alltför långt ifrån varandra i förhandlingarna. Ryktet säger att man är överens om lönen nu, men inte kontraktslängden. Lär inte dröja länge innan kontraktet är påskrivet. Rangers kommer till slut acceptera hans villkor. Svårt att se Rangers släppa honom.


Nu har ni många åsikter och tankar att kommentera. Vilka skeppas och vilka förlänger egentligen?

/ @nhlsnack

Källor:
capgeek.com
nhl.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar