fredag 14 februari 2014

En spelare gör inget lag

Beskedet om Henrik Zetterberg antar jag att alla har hört.
Zätas OS-turnering är alltså över då hans rygg besvärar ännu en gång. Väldigt tråkigt såklart och våra guldchanser minskas självklart markant.
Men att ge upp redan nu finns det ingen anledning till.

Hur bra en spelare än är så gör han inget lag. Man kan vara en stor del av laget, men inte hela.
Zäta är en riktig ledare som också kommer saknas i omklädningsrummet, men vi har andra ledare som nu får kliva fram.
På isen skulle Zäta bara ha varit ungefär 20 minuter per match. Det innebär att resterande spelare fortfarande måste prestera bra för att man ska vinna med Zäta i laget och detsamma gäller utan Zäta i laget.

Zäta är en fantastisk spelare som bidrar stort till anfallsspelet. Men han är ju trots allt inte den enda av våra spelare som gör det.

D.Sedin - Bäckström - L Eriksson
Landeskog - Berglund - Steen
Nyquist - Johansson - Alfredsson
Hagelin - Kruger - J Ericsson

Forwardssidan ser kanske inte lika imponerande ut längre, speciellt om man tittar på formen som vissa spelare befinner sig i. Men glöm inte backbesättningen.
Backparet Karlsson och Oliver Ekman-Larsson bidrar med en stor del till det offensiva spelet. Med speldugliga backar, jämfört med extremt defensiva backar, får du med dig ytterligare spelare i ditt anfallsspel.
I Ottawa är Karlsson lagets främsta offensiva spelare. Han är en spelare som vi verkar glömma nu i denna pessimistiska tid. Han är en kedjas fjärde forward, och en väldigt bra sådan.
Kronwall och Edler ska vi inte heller glömma.

Angående de ovanstående kedjorna så har Mårts sagt att Berglund tar över Zätas centerplats. Markus Johansson får därför centra tredjekedjan, och jag ser fram emot att se han och Nyquist ihop. Känns som att dom kan hitta en bra kemi. Alfie borde också komplettera dom bra med sin bössa.

Dock finns det goda chanser för förändringar i kedjorna senare i turneringen. Hur presterar Danne, Nicke och Loui idag? Mot Tjeckien fungerade man inte speciellt bra alls, och dessutom har både Danne och Loui haft tuffa säsonger. Även Bäckis har varit lite ur form på slutet, men har alla fall presterat bra med poäng i de senaste matcherna.

Att lyfta upp Johansson med Bäckis är i så fall ett alternativ. Det betyder också att Steen då måste spela center, vilket kanske inte vore så dumt. Men då tappar man dock samspelet mellan Blues-spelarna, då Bulan troligen får centra 3:e. Nyquist som imponerade i premiären kan också vara ett alternativ att flytta upp.
Ja, det finns som sagt många möjligheter för hur vi ska fylla luckan av Zäta.
Han är ju inte som Kopitar är för Slovenien, den enda som kan prestera offensivt. Vi har tillräckligt med offensivt starka forwards.

Så nu blickar vi framåt. I enstaka matcher kan vad som helst hända, och det är just vad som gäller i slutspelet. Om Norge kan försvara sig till en 3-1 förlust mot Kanada med den truppen, vad kan inte vi åstadkomma då?

Nu gnuggar vi ihop lite kemi i kedjorna mot Schweiz och Lettland och sedan kör vi.
Sluta aldrig tro.

/ @nhlsnack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar