onsdag 5 februari 2014

Brooks Orpik på nedgång

Jag läste en intressant artikel av Mike Colligan på The Hockey Writers om Brooks Orpiks medverkan i OS. ''The Quiet Decline of Brooks Orpik''. Han tar upp intressanta synpunkter på hur Brooks Orpik blev uttagen i USA:s OS-trupp, trots att han inte är samma back som han en gång var.

Orpik har länge varit en stabil defensiv back i NHL, men åldern har börjat kommit ikapp honom då han idag är 33 år gammal. Hans skridskoåkning har nu blivit lite trögare och många, inklusive Mike Colligan, menar att han kommer få det tufft på stor rink i OS.

De största argumenten för att Orpik kom med i truppen var att han och Paul Martin bildade ett stabilt backpar i Penguins förra säsongen och att han var med i förra OS år 2010 i Vancouver. Plus hans spelaregenskaper såklart.
Självklart är den motiveringar från hockeykunniga personer, men av de 10 personer från detta möte var 4 stycken anställda hos Penguins. Bland annat deras GM Ray Shero, som arbetade i Nashville med David Poile ett tag. Poile som är huvudansvarig för USA:s laguttagning.
Colligan menar att det är uppenbart att Martin och Orpik hade stort stöd i detta rum, och att klubbens anställda alltid kommer ''skydda sina egna''.

Han förstår dock att det blir svårt för Kings GM Dean Lombardi att säga emot uttagningen, när USA:s och Pittsburghs coach Dan Bylsma spenderar varje dag med dessa spelare. Men en sak han menar att dom alla missar är att Orpik inte varit samma gamla Orpik det senaste året.

Colligan ser det som tydligt att Orpiks baklängesåkning inte håller hög klass längre. Han menar att Orpik också verkar ha konstaterat det själv eftersom han vid kontringssituationer antingen kliver upp aggresivt för att sätta in en tackling eller backar alldeles för långt ner till målvakten. Han har även videoklipp som exempel på detta i sin artikel.

Han berömmer dock Penguins som lyckats arbeta med detta och säger att det kanske är tack vare dom som Orpik ses som en elitback i ligan. Penguins använder ofta sin rörligaste back ute i sarghörnen medan den mer orörliga står framför kassen. Bortuzzo, Scuderi och Orpik, som ses som de mer orörliga i sina backpar, är ofta de som även är längst bak i neutrala zonen när motsåndarlaget gör ett uppspel.

Så när Orpik spelar med Martin eller Letang kan han stå framför buren och crosschecka forwards i ryggen utan att visa speciellt mycket av sina svagheter. Detsamma gäller hans uppspel. Med Martin eller Letang kan han låta dom slå den avgörande passningen uppåt i banan, men när han parades ihop med Deryk Engelland ett tag under säsongen, blev resultatet bedrövligt.

Orpik har ju som ni vet ett utgående kontrakt och han letar säkerligen efter ett kontrakt som sträcker sig resten av hans karriär. Colligan tror att Orpik kan kräva en lön upp mot 6 miljoner dollar, baserat på att han gör sitt andra OS, vunnit Stanley Cup och är en fysisk spelartyp. Detta kommer självklart inte Penguins gå med på, då man har det väldigt trångt under lönetaket.
Colligan menar därför, vilket jag defenitivt håller med om, att det naturliga valet vore att trejda Orpik inom den närmsta tiden, gärna före OS enligt mig för att behålla hans värde. Vad händer om han gör bort sig på stora isen i OS? Han som tjuvar redan på liten rink, hur ska det gå på den stora?
Trolien paras han ihop med Martin och kan därmed stå framför mål. Men det blir fortfarande en större yta och samtidigt lär Martin få det tufft med spelare som Ovechkin, Malkin och Datsyuk nere i sarghörnet.

Colligan menar att denna OS turnering kan bli den värsta tänkbara situationen för Orpik. Går det dåligt kan hans stabila rykte vara borta med vinden och detsamma gällande hans självförtroende.

Jag tycker det är en intressant och välgenomförd analys och jag håller förmodligen med till nästan hundra procent. Oavsett om han skulle rycka upp sig finns inte plats för honom i Penguins nästa säsong då Niskanens kontrakt måste prioriteras på backsidan, enligt mig.
Ni kan läsa artikeln i sin helhet på engelska här. Kolla gärna videoklippen.

Vad tycker ni och vart tror ni Orpik hamnar nästa säsong?

/@nhlsnack

Källa: http://thehockeywriters.com/brooks-orpik-decline/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar