måndag 27 januari 2014

Winnipegs nytändning med Paul Maurice

Oj. Vilken inledning av Paul Marice som tränare i Winnipeg Jets.
Den förre tränaren Claude Noel fick sparken efter att ha inlett det nya året med fem raka förluster.
Jets har nu sex vinster och en förlust på de 7 matcherna som Maurice har stått vid rodret.

Det var efter fjärde raka förlusten i år och ett redan svagt tabelläge som Jets General Manager Kevin Cheveldayoff hörde av sig till Paul Maurice för att kolla upp hans intresse över att träna Jets.
Man hade förlorat borta mot Tampa Bay och endast skjutit 14 skott på mål. Cheveldayoff säger att han vid den tidpunkten inte tagit beslutet än, men när femte förlusten kom hemma med 6-3 mot Columbus så gick han till Jets ledning för prata om en förändring på tränarposten. Jets hade 10 poäng upp till en slutspelsplats och förlusterna fick inte fortsätta.

Ledningen gick med på beslutet och Paul Maurice plockades in. Han landade i Winnipeg dagen före han skulle coacha Jets för första gången. Det verkar inte ha varit negativt, då debuten blev lyckad med en 5-1 seger hemma mot Phoenix. Man följde sedan upp det med segrar mot Calgary och Edmonton innan man dessutom bröt Anaheims starka hemmasvit. Efter det blev det dock en 1-0 förlust mot San Jose, men man kom sedan tillbaka in på vinnarspåret med en vinst mot Toronto och inatt bortaslog man starka Chicago. Det är inte många lag som slår både Anaheim och Chicago på bortaplan för tillfället.

Maurice är en kompetent coach som återvänder till den nordamerikanska hockeyn efter ett år i KHL. Hans första tränarjobb i NHL var i Hartford Whalers som assisterande coach och säsongen efter tog han över som huvudtränare. Hartford flyttade säsongen efter det till Raleigh och blev Carolina Hurricanes. Där höll han till i nästan sex och en halv säsong innan han fick lämna. Det blev två säsonger i Toronto innan han återvände till Carolina för tre hela säsonger innan han fick sparken i början på den fjärde.
Att ha fått sparken ett flertal gånger låter inte som ett smickrande CV, men ni vet ju hur branschen funkar. Få hockeytränare spenderar så lång tid inom samma klubb som Maurice gjorde i Hartford/Carolina.

Paul Maurice har i alla fall gett Winnipeg Jets ny energi och det ska bli spännande att se hur länge vinsterna kan hålla i sig. Är det en tillfällig energisk boost eller är det hans nya taktiska detaljer som gjort Jets till ett bättre lag? Storstjärnan Evander Kane, som inte är en av dom ödmjukaste hockeyspelarna, har sagt i media att dessa vinster är förtjänsten av Maurice. Han menar mycket att Maurice självförtroende och förberedelser har gett laget den boosten som man var i behov av. Även spelaren Michael Frolik berömmer Maurice och han pekar på hans skicklighet och erfarenhet som tränare.

Efter sex vinster och en förlust är det fortfarande sju poäng upp till wildcard platserna. Jets har en lång väg att vandra, men det är också 28 matcher kvar att spela av grundserien. Får Jets spela fler än 82 matcher den här säsongen återstår att se, men baserat på formen man har just nu så ser det inte allt för illa ut.

/ @nhlsnack

Källor:
nhl.com
http://www.winnipegfreepress.com/sports/hockey/jets/maurice-holds-key-to-jets-turnaround-kane-says-241602761.html
http://www.eliteprospects.com/staff.php?staff=274

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar