torsdag 30 januari 2014

Snabbanalys av Callahan & Girardis begärda löner

Den pålitliga TSN experten Bob McKenzie gick för någon dag sedan ut med uppgifterna om vad Dan Girardi och Ryan Callahan sägs begära i lön och kontraktslängd av NY Rangers. Båda dessa herrar blir alltså unrestricted free agents efter denna säsong. Det är väldigt intressant att spekulera om deras lön då dessa två är viktiga spelare i laget och dessutom har Rangers det trångt under lönetaket.

Många menar att Rangers kommer behöva köpa ut Brad Richards nästa säsong och jag får nog hålla med. Han har trots allt ryckt upp sig igen, men det räcker inte för den lönen och dagens situation.
Förutom Girardi och Callahan så har även spelare som Brassard, Zuccarello, Strålman, Moore, Pouliot och Boyle utgående kontrakt.

Nu till det intressanta. Callahan sägs alltså begära lite över 6 miljoner dollar om året i 7 säsonger.
Girardi sägs begära ungefär 5,4 miljoner dollar om året i 6 säsonger.
Den erfarne journalisten Jim Matheson delade häromdagen med sig om sina åsikter om detta, och tog upp spelaren Dustin Browns kontrakt på 5,875 miljoner i 8 år. Han menar att dom är väldigt lika i spelstilen och vem håller inte med om det? Det är en intressant jämförelse ,men Callahan har varit lite lite vassare i poängproduktionen senaste säsongerna, så kanske förtjänar Callahan lite lite högre lön? Poängen Matheson vill framföra verkar alla fall vara att Cally inte ska ha mer än 6 miljoner och det låter rättvist enligt mig.

Han jämför även Dan Girardi med Vancouverbacken Dan Hamhuis. Båda är starka defensivt och bidrar med någonstans runt 30 poäng per säsong. Båda ligger idag på 15 poäng på 55 matcher. Hamhuis lön ligger på 4,5 miljoner per säsong och Matheson menar att Rangers borde använda honom som argument i löneförhandlingarna. Hamhus ligger dessutom på 10+ just nu och Girardi på 1+.

Det är intressant att jämföra löner med relativt likgiltiga spelare, stilmässigt och poängmässigt, men man måste också fundera ut deras roller i respektive lag. Just i den här jämförelsen så ser även rollerna ganska lika ut, då vi har två fysiska lagkaptener och två stabila backar. Girardi kan jag dock tycka är lite mer krigare och mer fysisk än Hamhuis, mycket p.g.a storleken, och därför värdesätter kanske Rangers honom mer än vad Canucks värdesätter Hamhuis. Vem vet. Lag är i behov av olika typer p.g.a lagets spelstil så att jämföra spelarlöner rakt av fungerar inte.

Som sagts många gånger, så förväntas lönetaket stiga nästa säsong och sedan mer och mer varje säsong. Detta gör att det blir en annan marknad och spelarlöner kommer därför förmodligen stiga varje år. Men idag vet man inte hur mycket taket stiger och därför måste nog Rangers förhandla baserat på dagens tak.
Därför tycker jag att Callahan får nöja sig med 6 miljoner per säsong och Girardi lite under 5 miljoner per säsong.
Där har ni min åsikt.

Vad tror ni?

/ @nhlsnack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar